Select your language

Holterregistratie

Wat is het?

Wat is het?

Een holter- (1, 2 of 3 daags) of een on event- (7 of 14 daags) onderzoek is een onderzoek waarbij het hartritme wordt geregistreerd, met behulp van een draagbare recorder. Een holterregistratie geeft aan hoe uw hart zich over een langere periode gedraagt. De recorder legt uw hartslag onafgebroken vast, waarmee onregelmatigheden in het hartritme worden opgespoord. 
Holterregistratie-197x263.jpg
Voor wie?

Voor wie?

Een holter en on-event onderzoek wordt gedaan bij mensen die verdacht worden van een hartritmestoornis en bij mensen met onbegrepen klachten in de hartstreek. 
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

U krijgt een recorder en een dagboek mee. U dient het dagboek nauwkeurig in te vullen. Bij een holteronderzoek (1, 2 of 3-daags onderzoek) dient u zo gedetailleerd mogelijk uw dagelijkse activiteiten en klachten op te schrijven. U mag hierbij uitdrukkelijk niet op de knop van de recorder drukken. Bij een on-event onderzoek (7 of 14-daags onderzoek) drukt u op het moment van een klacht op de knop van de recorder en schrijft u meteen uw klacht op in het dagboek. 

Wat kunt u noteren?
Bezigheden kunnen zijn
:
Wandelen, autorijden, werken, vergaderen, rusten, TV kijken, innemen van medicijnen, hardlopen, sporten, roken, alcolholgebruik, opwinding, huishoudelijke werkzaamheden.

U dient dus zowel rustmomenten als (actieve) bezigheden goed te noteren. Daarnaast dient u ook het gebruik van medicijnen goed te noteren.

Klachten kunnen zij
n
:
Hartkloppingen, hartbonzen, hartjagen, overslag, duizeligheid, draaierig gevoel, licht in het hoofd, wegrakingen, steek in de borst, pijn op de borst, beklemming, kortademigheid, benauwdheid, uitstralende pijn naar arm of keel, hik- of slikproblemen en verder alle onwel gevoelens.

Locatie plakkers
Zie de tekening hieronder. N en -: op de twee binnenste uitstulpingen van het sleutelbeenV1: in het midden aan de rechter(arm)kant, op het borstbeen en zo laag mogelijk, bij de 4e rib.V2: trek een denkbeeldige lijn vanaf de oksel naar beneden, bij de 5e rib.
Holterregistratie-plakkers.jpg
Waar moet u op letten?

Waar moet u op letten?


  • Het lampje wordt groen als het holterkastje wordt ingesteld door de assistente en na ongeveer 5 minuten gaat deze vanzelf weer uit.
  • Bij een on-event onderzoek dient u op het knopje te drukken als u een klacht volet. Na het drukken van de knop wordt het lampje groen voor ongeveer 10 seconden en gaat daarna vanzelf weer uit.
  • Plak over de elektrodes een extra (leukopor)pleister, zodat de elektrodes goed vast blijven zitten.
  • U mag met de recorder én plakkers niet zwemmen, douchen, in de sauna of in bad gaan.
  • Indien u nieuwe plakkers mee krijgt en u wil de nieuwe plakkers plakken, prepareer de huid dan goed. Haal resten van bodylotion/-olie weg door met een goed vochtig alcoholdoekje op de huid te wrijven.
  • Sporten mag. Let er dan wel op dat de plakkers niet loslaten. Zijn de plakkers tioch los gegaan? Plak dan een nieuwe set plakkers, nadat u de huid goed heeft schoongemaakt met bijvoorbeeld een gaaskompres en alcohol. De huid dient vrij te zijn van haar en vettigheid.
  • Let op bij het aansluiten van de bedrading dat u de witte uiteinde van het snoer in de witte ingfang stopt.
  • Vrouwen wordt geadviseerd om géén beugel bh te dragen omdat dit de opname kan verstoren. Vrouwen die tijdens het onderzoek een bh willen dragen wordt verzocht een sport bh zonder beugel te dragen.
  • Mocht een plakker of snoer zijn losgeraakt, wilt u dit dan in het dagboek noteren en direct weer de elektrodes opnieuw opplakken. Indien het niet lukt dient u direct in onze praktijk langs te kome om de plakkers te vervangen en/of extra vast te laten plakken.
  • In het dagboek dienen de tijden als digitale tijd te worden genoteerd, dus 2 uur 's middags als 14:00 uur.
Uitslag

Uitslag

Na afloop van het onderzoek levert u de recorder en uw dagboek in bij de huisarts. Vervolgens zal een cardioloog de registratie beoordelen. In een apart hiervoor gemaakte afspraak zal de huisarts en/ of de Physician Assistant de uitslag en verder beleid met u bespreken. 

Holter- en on event-onderzoek gaat af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering, maar komt in plaats van het ziekenhuisbezoektarief waardoor dit onderzoek voor u vele malen goedkoper is.