Select your language

SOA & HIV Test (ook anoniem)

Wat is het?

Wat is het?

U kunt zich in Huisartsenpraktijk de Makroon, ook anoniem, laten testen op SOAs en HIV. De meeste SOAs kunnen eerst na drie weken na besmetting worden getest, HIV kan eerst worden getest na drie maanden na besmetting. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij klachten, kan eventueel een test ook al eerder zinvol zijn. 

Wat is een SOA?
SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Voorbeelden van SOAs zijn chlamydia, gonorroe, syfillis, hiv (zie onder), hepatitis B, trichomonas, herpes genitales, genitale wratten en schaamluis. SOAs worden overgedragen bij onveilig seksueel contact. Een SOA kan klachten geven, maar het hoeft niet. Sommige SOAs kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Wat is HIV?
HIV is de afkorting van humaan immunodeficiëntie-virus, het virus dat aids kan veroorzaken. Dit virus tast het afweersysteem van het lichaam aan. Het virus wordt overgedragen bij onveilig seksueel contact door besmet bloed, sperma of vaginaal vocht, wanneer besmet bloed in de bloedbaan terecht komt (bijvoorbeeld door gebruik besmette naalden bij drugsgebruik) en  zwangeren en moeders die hiv hebben kunnen het virus aan het kind overdragen tijdens de zwangerschap, bij de bevalling of bij borstvoeding. HIV is (nog) niet te genezen en zonder behandeling is het een infectie met ernstige gevolgen. Bij een succesvolle behandeling met verschillende medicijnen kan het virus niet meer in het bloed worden aangetroffen, en is het niet meer besmettelijk voor anderen. U kunt bij Huisartsenpraktijk de Makroon terecht voor een PrEP behandeling
Voor wie?

Voor wie?

Een SOA & HIV test wordt aan iedereen aangeraden die:
  • zelf of waarvan de partner tot één van de risicogroepen (zie onder) behoort
  • onveilig seksueel contact heeft gehad
  • klachten ontwikkelt die (mogelijk) door een SOA veroorzaakt worden
  • een nieuwe relatie starten
Tot de zogenaamde risicogroepen behoren mensen die:
  • onder de 25 seksueel actief zijn
  • wisselende seksuele contacten hebben
  • als man (ook) seks hebben met mannen
  • in de prostitutie werkzaam zijn of dit bezoeken
  • al een SOA (gehad) hebben
  • uit een gebied komen waar veel SOAs voorkomen (Suriname, NL Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oost-Europa)


Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Er zijn diverse SOAs die ieder door middel van een eigen manier onderzocht worden.

Chlamydia en gonorroe: onderzoek van urine en afscheiding uit vagina, penis, anus en keel.

Syfilis, HIV, hepatitis B: onderzoek van het bloed.

Trichomonas: onderzoek van urine (mannen) of vaginale afscheiding (vrouwen).

Herpes genitales en genitale wratten behoeven geen test door de zichtbaarheid. Ook schaamluis behoeft geen test. 

Voorafgaande aan het onderzoek worden een aantal vragen over uw seksleven en bedpartners gesteld.
Uitslag

Uitslag

De uitslag is na enkele dagen beschikbaar. Wij kunnen met u afspreken u telefonisch of per e-mail over de uitslag te informeren. Natuurlijk kan er ook een afspraak worden gemaakt om u over de uitslag te informeren.

In het geval van een postieve uitslag (positief in dit geval betekent dat bij het testen één of meerdere SOAs gevonden zijn) moet een vervolgafspraak worden gemaakt. In deze vervolgafspraak wordt met u een behandelplan besproken. 

Een niet anonieme SOA test gaat af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Een anonieme SOA test moet ter plaatse in de praktijk worden betaald. De kosten zijn afhankelijk van welke SOAs getest (moeten) worden.
Vaccinatie hepatitis B

Vaccinatie hepatitis B

In Makroon Medisch Centrum kunt u zich bij onze Amsterdam Travel Clinic laten vaccineren (ook als u niet op reis gaat) om besmetting met het hepatitis B-virus te voorkomen. De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie stuks.

Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus veroorzaakt een acute leverinfectie.