Select your language

Implantatiestaafje

Wat is het?

Wat is het?

U kunt bij Huisartsenpraktijk de Makroon terecht voor het laten inbrengen (en uithalen) van een implantatiestaafje. Het staafje, ook wel anticonceptiestaafje genoemd, is net als een spiraaltje een anticonceptiemiddel welke meerdere jaren bescherming tegen zwangerschap. Het staafje is 4cm lang en 2 mm dik. Het impantatiestaafje geeft het hormoon progestageen af. Het hormoon zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Het slijm aan de ingang van de baarmoeder wordt minder doorgankelijk voor zaadcellen. Het slijmvlies in de baarmoederholte wordt ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het implantatiestaafje kan 3 jaar (bij zwaardere vrouwen 2 jaar) blijven zitten en biedt zo lang bescherming tegen zwangerschap.
Voor wie?

Voor wie?

Een implantatiestaafje is voor bijna iedere vrouw geschikt die geen zwangerschap wenst. Het kan beter niet geplaatst worden bij vrouwen die allergisch zijn voor stoffen in het middel of die bekend zijn met een trombosebeen, longembolie, ongeklaard vaginaal bloedverlies, geelzucht, een leverziekte of borstkanker. 
Voorbereidingen

Voorbereidingen

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voordat u door de huisarts een implantatiestaafje laat inbrengen. Wij raden u aan bovenkleding te dragen waarvan de mouw makkelijk opgestroopt kan worden. 
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Door de huisarts wordt het implantatiestaafje bij een vrouw onder de huid van de bovenarm aangebracht door middel van een soort naald. Voor het inbrengen zal de huisarts de inbrengplek plaatselijk verdoven. Een afspraak om een implantiestaafje in te brengen duurt 15 minuten. Wanneer het staafje onder de huid zit is het onzichtbaar.

Na 3 jaar (zwaardere vrouwen na 2 jaar) dient u bij de huisarts terug komen om het implantatiestaafje te laten verwijderen.

Het inbrengen en verwijderen van een implantatiestaafje gaat niet van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering af.